Op wat voorwelke manier Gibson Gibson gitaren door de tijd heen

Vorig weekeinde zijn de unieke van de in 2009 overleden gitarist Les Paul geveild. De gitaren brachten een recordbedrag van 5 miljoen dollar op. Les Paul was een van de vernieuwers in de pop- en rockmuziek, doordat hij een significant aandeel had in de vinding van de elektrische gitaar.

Lester William Polsfuss, de werkelijke naam van Les Paul, werd geboren in Wisconsin op 9 juni 1915. Op 8-jarige leeftijd begon hij zich te interesseren voor muziek. Eerst leerde hij mondharmonica spelen, doch hij stapte al gauw over op de gitaar, omdat hij tegelijk muziek wilde maken en zingen. Hij leerde zichzelf gitaar bespelen, maar bleef de mondharmonica ook gebruiken. Hij ontwikkelde de nekhouder voor de mondharmonica, waardoor hij zijn handen vrij had en daarnaast nog gitaar kon spelen. Dit hulpmiddel wordt nog telkens veel gebruikt door muzikanten.

Les Paul stopte met school om zich volledig op de muziek te focussen. Hij had zelf een country-achtige sound, maar na zijn aankomst in Chicago in 1934 werd hij sterk beinvloedt door de daar geliefde blues. Hij trad veel op in de stad en zijn eerste elpees kwamen uit.

Wanneer hij niet aan het spelen was, experimenteerde Les Paul thuis met zijn gitaar. Hier startte hij met technieken die later gangbaar zouden worden in de muziek, bijvoorbeeld het ‘overdubben’; het tweemaal zo langzaam inspelen van een gitaarpartij om het later in de mix twee maal zo snel af te kunnen spelen. Dit gaf een ongebruikelijk effect en inspireerde de gitarist tot meerdere experimenten. De voornaamste hiervan was de elektrische gitaar met een ‘massieve body’ als verwisseling van de gitaar met holle klankkast.

{gibson les paul

De Gibson Les Paul ontstond als antwoord op het successtuk van de Fender Telecaster. Gitarist Les Paul werd door de directeur van Gibson, Ted McCarty, binnengehaald als consultant. Les Paul gebruikte een massieve klankkast met een mahoniehouten hals voor zijn gitaren. Dit maakte de gitaar weliswaar zwaarder en niet zo comfortabel om te dragen maar je kreeg een warme, volle klank, die toelaat om nagenoeg elk genre te spelen; van jazz tot heavy metal.

Les Paul ontdekte dit toen hij een oplossing zocht voor het bekende probleem met hollow-body gitaren: feedback (het rondzingen van geluid omdat de gitaar het geluid uit de versterker opnieuw opvangt). Les Paul nam een Epiphone-gitaar met een holle klankkast en zaagde die in de lengte doormidden. Middenin de twee delen monteerde hij een massief stuk hout ("The Log") waarin hij zijn elementen plaatste. De feedback was drastisch verminderd en de sustain verhoogd, een 1e stap vooruit. Daarna verving hij ook de twee holle gedeelten door een compleet massieve klankkast.Deze gitaar maakte Les Paul zelf en het geluid wat hij hiermee kon fabriceren, maakte hem befaamd. Hij sloot een deal met gitarenfabrikant Gibson om in het openbaar altijd de door hen gemaakte Gibson Les Paul te gebruiken. Deze gitaar werd ontwerpen door Les look at this website Paul in samenwerkingsverband met Gibson. Het is nog steeds een van de meest geliefde gitaren, die in zo goed als elk muziekgenre wordt gebruikt.

De opbrengst van de nu geveilde stukken gaat naar de Les Paul foundation, die muziekscholing en vernieuwing stimuleert. De veiling sloot zaterdag, de dag waarop Les Paul 97 jaar oud zou zijn geworden.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Comments on “Op wat voorwelke manier Gibson Gibson gitaren door de tijd heen”

Leave a Reply

Gravatar